Wednesday, January 8, 2025

Kohupiimakringel kaneeli, šokolaadi, pähklite ja rosinatega

Sul läheb tarvis: 

400 gr jahu; 100 g suhkrut; näputäis soola; 10 gr kuivpärmi; 1 tl vanillisuhkrut; 170 ml piima; 2 muna; 200-270 gr kohupiima; 55 gr võid; 100 gr tumedat šokolaadi; 1-2 tl jahvatatud kaneeli; peotäis pähkleid; peotäis rosinaid

Toimi nii:

1) sega kuivpärm teelusikatäie suhkruga, lahusta 150 toasoojas piimas ja jäta umbes 10 minutiks käärima;

2) sega kohupiim mikseriga, lisa 35 gr pehmet võid, puista peen- ja vanillisuhkrut, löö munad sisse ning sega kõik  hoolikalt kokku;

3) kalla juuretis sisse ja sõelu jahu ning sõtku umbes 10 minutit, kuni tainas on ühtlane ja sitke;

4) kata kauss rätiga ja pane umbes 1,5 tunniks sooja kohta kerkima;

5) tee valmis täidis - sulata või ja jäta jahtuma, haki pähklid ja šokolaad jämedaks puruks, kalla rosinatele keev vesi peale ja lase umbes 5 minutit seista, siis kalla vesi pealt ja pane köögipaberile nõrguma (nipp! rosinad võib ka alkoholi likku panna - olen kasutanud rummi või koorelikööri);

6) aseta kerkinud tainas jahusele lauale, sõtku veel korra läbi ja rulli 4-5 mm paksuseks leheks;

7) määri sulatatud või tainalehele ja raputa riivitud šokolaad ja pähklipuru, kaneel ja rosinad peale; jäta tainaservad umbes 1 cm laiuselt tühjaks, voldi servad keskele ja keera tainas rulli;

8) lõika rull pikuti läbi nii, et otsast jääb 1 cm kokku;

9) keera mõlemad rullipooled kokku nii, et lahtilõigatud külg jääks peale ja vormi pärg; lõika allesjäänud ots lahti ja vormi ühtlane ring;

10) aseta pärg küpsetuspaberiga kaetud küpsetusplaadile; peale võid määrida lahtiklopitud muna või piima;

11) küpseta ahjus 180 graadi juures umbes 30-35 minutit.

nipp! mina olen teinud ka nii, et šokolaadi tainasse ei pane vaid peale seda, kui kringel on jahtunud katnud ta sulatatud šokolaadiga.

Kringel on tänu kohupiimale pehme mitu päeva ja näeb välja nagu poe oma :)

Head isu!


No comments:

Post a Comment